Gå med i en proletärfeministisk studiecirkel!

ANMÄL DIG TILL: INFO@OKTOBERFORLAGET.SE

Obetalt hemarbete, dåligt betalt lönearbete, våld i hemmet och på gatan. Detta är kvinnors verklighet i Sverige. Kvinnor är överrepresenterade i statistiken över sjukfrånvaro, segregeras i yrken med lägre löner än män, tar ut det mesta av föräldraledigheten och arbetar fler timmar obetalt i hemmet för att ta hand om familjen.

När den sociala servicen försämras mer och mer får kvinnor täcka upp luckorna och ta ansvaret för åldrande föräldrar och ta allt större ansvar för barnen vilket tidigare skötts förskola och skola. Kvinnor är också i långt större utsträckning än män utsatta för våld i hemmet. 2018 mördades 22 kvinnor av sina manliga partners. Borgarstaten visar sig hela tiden inkapabel att skydda kvinnor från våld vilket visar sig i friande domar mot våldtäktsmän, våldsamma fäder som behåller vårdnaden eller kvinnor som mördas av män som är kända av polisen som kvinnoplågare.

Kvinnoförtrycket ställer oss en viktig fråga: vad ska vi göra åt det? Det är just det Oktoberförlagets cirkel i den proletära feminismen kommer handla om. Den proletära feminismen menar att förtrycket av kvinnan är sammantvinnat med kapitalismen, att kvinnoförtrycket har sin grund i klassamhället. Cirkeln kommer handla om på vilket sätt arbetarkvinnorna är utsatta för ett dubbelt förtryck, varför kampen för arbetarkvinnornas frigörelse måste föras som en del av kampen för en socialistisk revolution och vad vi idag kan göra för att bekämpa patriarkat och kapital.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *