Arundathi Roy

Arundhati Roy, född 24 november 1961 i Shillong i Meghalaya, är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Roy var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset. Det verk som gav henne det var romanen De små tingens gud (engelsk originaltitel The God of Small Things), som handlar om två indiska tvillingar, en pojke och en flicka. Handlingen är fylld med familjens tragedier och livsglädje trots allt, inom ramarna för det hårt socialt skiktade och sexistiska sydindiska samhället. Efter De små tingens gud har Roy mest arbetat som samhällsdebattör och politisk skribent och aktivist. Som sådan har hon engagerat sig i fredsfrågor, för ursprungsbefolkningars och andra fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Internationell uppmärksamhet har hon framför allt fått som förkämpe för de indier som fördrivs från sina hem på grund av stora dammbyggen, som det i floden Narmada, och som kritiker av Indien och Pakistans kärnvapenpolitik och av Bush-administrationens krig i Afghanistan och Irak. Hennes politiska texter har bland annat publicerats i The Guardian, Le Monde diplomatique och Outlook India.

 

Mobo Gao

Mobo Gao föddes och växte upp i en liten kinesisk by där det inte fanns elektricitet förrän han lämnade. Gao gjorde alla slags jordbruksarbeten och lämnade inte byn förrän han åkte till Xiamen universitet för att studera engelska. Han åkte sedan till Storbritannien och studerade vid Wales och Westminsters universitet innan han avslutade sin magister- och doktorsexamen vid Essex universitet. Professor Gao undervisar i både kina- och asienstudier. Hans forskningsintresse inkluderar studier av landsbygden i Kina, modern kinesisk politik och kultur, kinesisk migration till Australien och massmedia. Gaos publikationer inkluderar fyra böcker och flertal artiklar. Hans senaste bok, Striden om Kinas förflutna: Mao och kulturrevolutionen, är en omprövning av Mao-eran och kulturrevolutionen.

 

Tim Anderson

Tim Anderson är chef för det Sydney-baserade Center for Counter Hegemonic Studies. Han har arbetat vid australiska universitet i mer än 30 år, undervisat, forskat och publicerat om utveckling, mänskliga rättigheter och självbestämmande i Asien-Stillahavsområdet, Latinamerika och Mellanöstern. 2014 tilldelades han Kubas vänskapsmedalj. Han är Australien- och Stillahavsrepresentant för det Latinamerikabaserade nätverket Defense of Humanity. Hans senaste böcker är: Land and Livelihoods in Papua New Guinea (2015), Det smutsiga kriget mot Syrien (2016), nu publicerad på tio språk; Countering War Propaganda of the Dirty War on Syria (2017) och Axis of Resistance: towards an independent Middle East.

 

Peter Sundborg

Peter Sundborg är författare och frilansskribent. Född i Stockholm 1951. Han har bland annat givit ut böckerna Svensk arkitekturkritik under hundra år (1993), Ornament och makt (2001), Det osannolika välfärdsbygget (2017) och Kulturarvet och makten (2020). Under 1980-talet arbetade Sundborg på heltid som frilansskribent och skrev för dagstidningar som väl som för fackförbundstidningar. Han har även arbetat som maskinförare på Papyrus och som byggnadsantikvarie på Sundsvalls museum. I sin författarverksamhet har Sundborg tidigare framför allt skrivit om arkitektur- och bebyggelsehistoria. Men har under senare tid allt mer inriktad sig mot politisk historia. För närvarande arbetar han med en avhandling om synen på staten inom arbetarrörelsen under åren 1917-1921. Avhandlingsarbetet bedrivs på Mittuniversitetet i Sundsvall.

 

Gert Nygårdshaug

Gert Hermod Nygårdshaug (född 22 mars 1946 på Tynset) är en norsk författare. Han har skrivit dikter, barnböcker och romaner, och är särskilt känd för serierna av brottromaner med amatördetektiven Fredric Drum. Nygårdshaugs författarskap har en varierad bakgrund från hans omfattande kunskap och resor, särskilt i Sydamerika. Forntida kulturer, arkeologi, flugfiske, gastronomi och vin är några av de återkommande teman i hans romaner baserat på hans egna personliga intressen och hobbyer. Boken “Mengele Zoo” utsågs 2007 till Folkets favorit eller Den bästa norska boken genom tiderna på Litteraturfestivalen i Lillehammer. Konkurrenter i valet var bland andra Knut Hamsun, Sigrid Undset, Henrik Ibsen, Lars Saaby Christensen och Cora Sandel.