Anuradha Ghandy
Anuradha Ghandy (1954 – 2008), var en indisk kommunist, revolutionär ledare och skribent. Hon var medlem i det förbjudna Indiens Kommunistiska Parti (Maoisterna). Hon ägnade sig huvudsakligen åt propagandaarbete och åt partiets underjordiska arbete i städerna. Hon gav betydande teoretiska bidrag i kampen mot såväl kastsystemet som kvinnoförtrycket i Indien. Hon dog mitt uppe i sin politiska gärning. Hon ådrog sig malaria i samband med en vistelse i Jharkhand, där hon utbildade stamfolk mot kvinnoförtrycket i deras egna samhällen. Under sina sista dagar tränade hon kvinnokader för att de skulle utveckla ledarskapsförmågor. Anuradha Ghandy var väl insatt i den internationella debatten om kvinnofrågan, feminismen och dess förhållande till marxismen.
Arundathi Roy
Arundhati Roy, född 24 november 1961 i Shillong i Meghalaya, är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Roy var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset. Det verk som gav henne det var romanen De små tingens gud (engelsk originaltitel The God of Small Things), som handlar om två indiska tvillingar, en pojke och en flicka. Handlingen är fylld med familjens tragedier och livsglädje trots allt, inom ramarna för det hårt socialt skiktade och sexistiska sydindiska samhället. Efter De små tingens gud har Roy mest arbetat som samhällsdebattör och politisk skribent och aktivist. Som sådan har hon engagerat sig i fredsfrågor, för ursprungsbefolkningars och andra fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Internationell uppmärksamhet har hon framför allt fått som förkämpe för de indier som fördrivs från sina hem på grund av stora dammbyggen, som det i floden Narmada, och som kritiker av Indien och Pakistans kärnvapenpolitik och av Bush-administrationens krig i Afghanistan och Irak. Hennes politiska texter har bland annat publicerats i The Guardian, Le Monde diplomatique och Outlook India.
Gun Lauritszon
Gun Lauritzson har arbetat som journalist, dels som anställd på Aftonbladet, SVT och Damernas värld, dels som frilans för Expressen och Året Runt. Hon har genom sin artikelserie om Lomma Eternit (asbest) förändrat arbetsmiljölagen. Under 1970-talet bodde och studerade hon i Kina och har under åren sedan dess rest till Kina ett flertal gånger. Lauritzson talar kinesiska och har undervisat svenska studenter på Fudan-universitetet i Shanghai.
Mobo Gao
Mobo Gao föddes och växte upp i en liten kinesisk by där det inte fanns elektricitet förrän han lämnade. Gao gjorde alla slags jordbruksarbeten och lämnade inte byn förrän han åkte till Xiamen universitet för att studera engelska. Han åkte sedan till Storbritannien och studerade vid Wales och Westminsters universitet innan han avslutade sin magister- och doktorsexamen vid Essex universitet. Professor Gao undervisar i både kina- och asienstudier. Hans forskningsintresse inkluderar studier av landsbygden i Kina, modern kinesisk politik och kultur, kinesisk migration till Australien och massmedia. Gaos publikationer inkluderar fyra böcker och flertal artiklar. Hans senaste bok, Striden om Kinas förflutna: Mao och kulturrevolutionen, är en omprövning av Mao-eran och kulturrevolutionen.
Tim Anderson
Tim Anderson är chef för det Sydney-baserade Center for Counter Hegemonic Studies. Han har arbetat vid australiska universitet i mer än 30 år, undervisat, forskat och publicerat om utveckling, mänskliga rättigheter och självbestämmande i Asien-Stillahavsområdet, Latinamerika och Mellanöstern. 2014 tilldelades han Kubas vänskapsmedalj. Han är Australien- och Stillahavsrepresentant för det Latinamerikabaserade nätverket Defense of Humanity. Hans senaste böcker är: Land and Livelihoods in Papua New Guinea (2015), Det smutsiga kriget mot Syrien (2016), nu publicerad på tio språk; Countering War Propaganda of the Dirty War on Syria (2017) och Axis of Resistance: towards an independent Middle East.
Peo Österholm
Peter Sundborg
Peter Sundborg är författare och frilansskribent. Född i Stockholm 1951. Han har bland annat givit ut böckerna Svensk arkitekturkritik under hundra år (1993), Ornament och makt (2001), Det osannolika välfärdsbygget (2017) och Kulturarvet och makten (2020). Under 1980-talet arbetade Sundborg på heltid som frilansskribent och skrev för dagstidningar som väl som för fackförbundstidningar. Han har även arbetat som maskinförare på Papyrus och som byggnadsantikvarie på Sundsvalls museum. I sin författarverksamhet har Sundborg tidigare framför allt skrivit om arkitektur- och bebyggelsehistoria. Men har under senare tid allt mer inriktad sig mot politisk historia.
Pia Karlsson
Pia Karlsson disputerade 2007 på Institute of International Education, Stockholms universitet. Hon har varit lärare, synkonsulent, biståndsarbetare, forskare, konsult samt handledare och lärare för masterstudenter i Afghanistan. Hon har tidigare gett ut Anna-Pia Ronny och GW En klassbok (Stockholmia forskning och förlag, 2020).
Stefan Lindgren
Stefan Lindgren, född 21 juli 1949 i Karlskoga är en svensk författare, journalist och översättare. Hans senaste bok var ”Vitare kan tvätten inte bli” (Gerundium 2021). På Oktoberförlaget gav han och Lars-Gunnar Liljestrand 2021 ut ”Sverige i Afghanistan. Vitbok om kriget 2002-2021”, och 2022 gav Stefan Lindgren ut “Dö för Nato?”.
Gert Nygårdshaug
Gert Hermod Nygårdshaug (född 22 mars 1946 på Tynset) är en norsk författare. Han har skrivit dikter, barnböcker och romaner, och är särskilt känd för serierna av brottromaner med amatördetektiven Fredric Drum. Nygårdshaugs författarskap har en varierad bakgrund från hans omfattande kunskap och resor, särskilt i Sydamerika. Forntida kulturer, arkeologi, flugfiske, gastronomi och vin är några av de återkommande teman i hans romaner baserat på hans egna personliga intressen och hobbyer. Boken “Mengele Zoo” utsågs 2007 till Folkets favorit eller Den bästa norska boken genom tiderna på Litteraturfestivalen i Lillehammer. Konkurrenter i valet var bland andra Knut Hamsun, Sigrid Undset, Henrik Ibsen, Lars Saaby Christensen och Cora Sandel.