Nyhet! “Byn som omvände världen”

Oktoberförlagets andra utgivning i år är Gun Lauritzsons bok “Byn som omvände världen: Hur Jan Myrdals Rapport från kinesisk by ändrade bilden av Kina” som finns nu att köpa hos återförsäljare och via webbsidan.

Jan Myrdal reste 1962 till Kina och upptäckte byn Liu Lin, en liten by i västra bergen nära staden Yanan, då känd för att invånarna försökte leva på ett nytt revolutionärt sätt. Landets regeringschef, ordföranden Mao Zedong hade själv varit i byn och inspirerat människorna där, och Jan Myrdal fascinerades av allt det nya han såg, hörde och upplevde bland byborna när han gick omkring i byn och intervjuade dem. Vid sin sida hade han sin hustru Gun Kessle, som med kamera och även papper och penna registrerade det hon också upplevde.

Myrdals skildring av byn omvände världen, fick den att se Kina i en ny dager. 40 år senare gjorde Gun Lauritzson samma resa, träffade några av dem Myrdal hade skrivit om och många andra. Resultatet blev en bok om deras liv och hur bilden av Kina positivt förändrades i Sverige under 1960-talet tack vare Jan Myrdals bok Rapport från kinesisk by.